U Novom Pazaru 18.10. je puštena u rad nova toplana na bio masu i gas. Toplanu je svečano otvorila potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović u prisustvu rukovodstva Toplane i Grada i mnogobrojnih uveženih zvanica.
Svečanosti puštanja toplane u rad prisustvovao je direktor švajcarske saradnje za saradnju u Srbiji Ričard Koli, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad i direktor kancelarije KfW banke u Beogradu Rudiger Hartman.
Toplana je izgrađena u kompleksu nekadašnjeg Tekstilnog kombinata “Raška”, ima jedan kotao na biomasu jačine osam megavata i dva pomoćna, jačine 4,5 i 7,8 megavata, koji će kao energent koristiti gas.
Izgrađeno je oko 1.800 metara nove toplovodne mreže i rekonstruisano 700 metara postojeće, uz rekonstrukciju 85 toplotnih podstanica.
Njenim puštanjem u rad biće uvećani kapaciteti za daljinsko grejanja stambenog i poslovnog prostora sa 100.000 na 240.000 kvadrata. Radove na toplani je izvodila austrijska kompanija Urbas, radove na toplovodu firme Izoplus i Izolir, a rekonstrukcija podstanica poverena je beogradskom Termomontu.
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je izgradnja i puštanje toplane na biomasu u Novom Pazaru samo početak ulaganja u ovaj kraj, te najavila izgradnju još jedne toplane kako bi se zadvoljile velike potrebe grada.
Mihajlović je na svečanom otvaranju toplane na biomasu u Industrijskoj zoni kazala da Novi Pazar, kao grad koji je imao problema sa kvalitetom vazduha, zaslužuje da se greje na zdrav način.
“Ono što je boljitak i što je dobro za sve građane Novog Pazara jeste da će toplana raditi 24 časa. Ova toplana će imati nultu emisiju sumpor-dioksida, imaće 87 odsto manje emisije ugljen-dioksida i nije u centru grada”, kazala je Mihajlović.
Mihajlović je dodala da je Vlada Srbije prethodno uradila projekat sa nemačkom vladom i KfW bankom kojim su smanjili gubitke u toplovodu sa 22 procenta na osam procenata.

Leave a Reply